A szénszálas kerékpárkeretek előnyei és típusai

2022-06-14 14:21:54 tanchain

Szénszálas alkalmazási szakértelem: rövid áttekintés a szénszálas kerékpárkeretek előnyeiről és hátrányairól, valamint a szénszálas kerékpárok típusairól.

A kerékpárok feldolgozása során a múltban használt anyagok többnyire króm-molibdén acél voltak, és most új anyagok, például alumínium, titán, szénszál és magnézium is szerepelnek benne. Feltörekvő anyagként a szénszálat elsősorban a legjobb országúti kerékpárvázakban, villakban és kerékpárokban használják. Általánosságban elmondható, hogy a szénszálat elsősorban közép- és csúcskategóriás versenykerékpár-alkalmazásokban használják.


A szénszál nemcsak a szén-anyagok jellemzőivel rendelkezik, hanem a textilszálak lágy feldolgozási tulajdonságaival is rendelkezik. Fajsúlya kisebb, mint az acél 1/4-e, de szilárdsága nagyon magas, korrózióállósága kiváló. Ez a megerősítő szálak új generációja. A szénszálat széles körben használják polgári, katonai, építőipari, repülőgépipari és szuper sportautó-területeken.


carbon bike frame


01. A szénszálas kerékpárkeretek előnyei

Röviden, a szénszálas kerékpárkereteket" könnyűség, merevség és ütéselnyelés" Jellemzi.


A kerékpárgyártók költséggondozás miatt nem valószínű, hogy kiváló minőségű szénszálat használnak a vázukban. A fent említett problémák némelyike ellenére a szénszálas keretek olyan előnyöket kínálnak, amelyeket más anyagok nem. Könnyű kerékpárt készíthet, amelynek súlya körülbelül 8 vagy 9 kg. Ez a szénszálas könnyű kerékpár a legjobb mutatja erősségeit, ha hegymászásról van szó, és az emelkedők simaak. Néhány könnyű alumínium kerettel ellentétben mászáskor visszahúzódik.

 1. Könnyű keretet készíthet

  A szénszálas keretek erősödnek azáltal, hogy a szénszálat az erő irányába laminálják. A szénszálas keretek sűrűségük és kiváló szakítószilárdságuk miatt nagyon könnyűek.

 2. Jó ütéselnyelés

  A szénszál felhasználható a fogyatékkal élők protetikai lábainak vagy a különböző területeken használt speciális rugók készítésére. Ezért a lengéscsillapító nélküli kerékpár kiváló lengéscsillapító teljesítményének felhasználásával gyártható. Az egyes gyártók minősége azonban nagymértékben változik, és néhány nagyon kemény, így ez a fajta keret csak lovaglás után ismerhető meg.

 3. Különböző formájú keretek gyárthatók

  A szénszál alapvető öntési módja az, hogy a rostlemezeket egy formára helyezzük, majd gyantát és hőt fecskendezünk be a gyógyuláshoz. A keretek különböző formákban készíthetők.

carbon road bike frame


02. A szénszálas kerékpárkeretek hátrányai

 1. Komplex stresszszámítás szükséges

  A szénszálas keret szénszálból áll, amelyet nagy szakítószilárdság, de gyenge nyírószilárdság jellemez. A feldolgozás során komplex feszültségszámításokra (hosszirányú merevség és oldalirányú merevség) van szükség, és a szénszálas lemezeket a számítási eredmények szerint laminálják. A feldolgozási technikák gyártónként változnak, ezért fontos, hogy egy tapasztalt és megbízható gyártótól válasszon terméket.

 2. Nehéz megváltoztatni a méretet

  A forma elkészítése után alapvetően kialakul, és nehéz megváltoztatni a méretet. A több méretben és stílusban leadott rendelések nem tölthetők ki.

 3. Öregedés

  Bár a szénszál kiváló öregedésállósággal rendelkezik, a felhasznált gyanta nem öregszik? Ez egy nagyon is valós probléma, mert a gyanta napfényben változik, például fokozatosan fehéredik. Természetesen ez a jelenség a gyártó technológiájához kapcsolódik. A legjobb, ha nem tesszük a napra.03. A szénszálas kerékpárok típusai

Full Carbon Fiber Bike: Az ilyen típusú kerékpárok szinte minden tartozéka szénszálas anyagból készül.

Félszénszálas kerékpárok: Sok kerékpár alumíniumötvözetből + szénszálból készül. Például a keret készülhet szénszálból a felső csőhöz és alumíniumból a többi alkatrészhez; szénszál a villakarokhoz és alumínium a villacsövekhez.

Szénszálas csomagolású kerékpárok: Egyes keretekhez, kormányhoz, rudakhoz, hajtókarokhoz, villákhoz, ülésoszlopokhoz és egyéb kiegészítőkhöz a gyártók alumíniumötvözeteket használnak, majd egy réteg szénszálas ruhát tekernek a felületre.


Hívjon minket
Whatsapp
Vizsgálat
Küldjön e-mailt