Mi az a repülőgépipari minőségű szénszál?

2022-06-14 14:21:54 tanchain

Miért olyan magas ennek a szálminőségnek az ára?

A" repülőgépipari minőséget" a kompozitiparban általában a kompozit anyagok területén a legmagasabb színvonalú anyagak tekintik, azaz az iparág legjobb és legfejlettebb anyagának. Bizonyos értelemben a repülőgépipari minőségű kompozitok iparágvezetőek, de ez nem pontosan ezt jelenti. A" repülőgépipari minőség" azt jelenti, hogy az anyag- és szerkezeti elem, szál- vagy gyantarendszer alkalmas légi járművekben való felhasználásra.


carbon fiber


Hogyan határozzuk meg a repülőgép-osztályokat

A légi közlekedési ágazatban például a kereskedelmi repülőgépen belüli összes anyag" tanúsítási" folyamaton megy keresztül. A Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) szabványosított eljárást határozott meg a repülőgépen belüli összes alkatrész" tanúsítására". A tanúsított repülőgép rendelkezik a repülőgépipari minőségű anyagok minden összetevőjével: szénszálas törzs, csavarok, alumínium, ablakok, ragasztók, szegecsek, csavarok, titán bevonat ... . Igen, minden anyag ellenőrzött! A repülőgépre vagy repülőgép-hajtóművere szerelt minden alkatrész a megfelelő repülési szabványnak megfelelő tanúsítvánnyal rendelkezik, így" repülőgépipari minőségű". És ezek a hosszú távú tanúsítási folyamatok az anyagárakat is megugrották!


A repülőgépeket értékes rakományokkal rakodják meg, általában, de nem kizárólagosan nekünk, embereknek. A mai világban biztonságos repülni, mert minden alkatrészt odafigyelnek a részletekre. Az FAA kereskedelmi és tanúsított repülőgépekben való mély részvétele biztosítja a minőségellenőrzést és a pontos gyártási gyakorlatokat. A repülőgépipari minőségű alkatrészhez az alkatrészgyártó tanúsítási dokumentuma tartozik, amely kijelenti, hogy azt egy bizonyos minőségi szabvány szerint gyártották, és hogyan tesztelték az adott szabvány szerint.


Repülőgépipari minőségű kompozitok

Vegyünk egy példát egy egyszerű szénszálas szerkezetre, amelyet összeszeszerelnek és egy repülőgép szárnyára szerelnek fel. Mielőtt az alkatrészt jóváhagynák a repülőgépen való elhelyezésre, meg kell vizsgálni. Az ellenőrzés konkrétan magában foglalja az alkatrész gyártásának helyét és a gyártó dokumentációs munkáját.

aerospace grade composites

Az adott szakasz nyomonkövethetőségére vonatkozó írásos feljegyzés. Nyomon követhető részletek, például hol és hogyan hajtották végre az NDT-t, melyik autoklávban történt a kikeményedés, mikor jött ki a prepreg a raktárból; ha bármilyen javítást végeztek az alkatrészen, milyen anyagot használtak a javításhoz, szövet Honnan származtak az anyagok, honnan származtak a maganyagok, milyen kötőanyagokat adtak hozzá és hol készültek?


A szövetek, szalagok vagy gyanták előállításához használt anyagok ugyanazon a mélyreható tesztelési és tanúsítási folyamaton mennek keresztül. A repülőgépipari beszállítók számos szálra, gyantára, magra és ragasztóra rendelkeznek tanúsítvánnyal a gyártóüzemeikben. Ez biztosítja, hogy a gyártó a folyamatot a legmagasabb minőségben hajtsa végre. Egy adott anyagra vonatkozó adott vizsgálati jelentés tartalma többé-kevésbé" kőbe vésve". A labor tesztjelentése nem rontott el egyetlen számot sem. Az anyag előállításához szükséges gyártási folyamat megegyezik egy adott szál vagy szövet mennyiségével is, amelyet egy adott vizsgálati módszer szerint készítettek, de a folyamatvezérlés repülőgépipari minőségű.


Időnként előfordulhat, hogy a nem repülőgépipari minőségű anyagok erősebbek vagy olcsóbbak, mint a repülőgépipari minőségű anyagok. De nehéz olyan tesztelt anyagot találni, amely elérheti a repülőgépipari minőségű anyagok tesztelési tartományát. A repülőgépipari minőségű szerkezeti alkatrészek minőségbiztosítása gyakorlatilag páratlan.


Szüksége van rá?

A kompozitokban lévő repülőgépipari minőségű anyagok gyakran vezetik az iparágat. A nagyvállalatoknak van pénzük a legújabb és legnagyobb prepreg rendszerek megtervezésére, másrészt a repülőgépipari minőségű szerkezeti alkatrészek évtizedek óta léteznek. Az 1980-as években bevezetett repülőgépipari minőségű szénszálas szöveteket ma is használják a repülőgépek kompozit alkatrészeiben. A nem repülőgépipari minőségű szöveteket ma a meglévő repülőgépekhez hasonló vagy annál jobb laminálási tulajdonságokkal állítják elő a piacon. De vajon mindez azt jelenti, hogy a következő spoileres építéshez fel lehetne használni egy tekercs nem repülőgépipari minőségű anyagot? Nem.


carbon fiber sheets


Ez ugyanaz a koncepció, mintha egy repülőgépipari szintű csavart helyeznénk a konyhaasztalra. A repülőgépipari minőségű csavarok megállják a helyüket? Igen, és valószínűleg nagyon jó. Nem nagy ügy, ha az íróasztala leesik vagy eltörik a csavarok miatt. De a repülőgéptér egészen más, mivel egy törött vagy hiányzó csavar hatalmas balesetet okozhat. Ezért, még ha vannak is más" nem repülőgépipari minőségű" vagy" hagyományos" szövetek és gyanták a piacon, amelyek megfelelnek a repülőgépekhez szükséges teljesítménynek, a repülőgépipari minőségű anyagok továbbra is értékesíthetők a szokásos anyagok árának kétszereséért vagy akár háromszorosáért.


Hívjon minket
Whatsapp
Vizsgálat
Küldjön e-mailt